Novetat editorial: Lucy, de Jamaica Kincaid

Lucy

L’any 1990, l’escriptora Jamaica Kincaid (Antigua, 1949) publicava una novel·la amb elements biogràfics amb què reflexionava sobre la influència i les limitacions socials de la raça i el gènere. Aquella obra prenia el títol de la seva protagonista, Lucy, un personatge fascinant nascut a una illa del Carib que arribava als Estats Units sense imaginar el contrast cultural que aquest canvi vital li suposaria. Ara, gairebé trenta anys després d’aquella primera publicació, l’editorial Les Hores s’apunta un nou encert en la seva encara breu trajectòria traduint al català aquest volum, amb una nova edició que inclou un pròleg escrit per la catalana Jenn Díaz.

Just en aquells moments decisius de finalitzar l’etapa adolescent i entrar en l’edat adulta, la Lucy decideix abandonar la seva illa caribenya natal per emprendre una nova vida als EE. UU., un país gegantí sense massa punts en comú amb el seu lloc d’origen. En arribar al seu destí, la jove treballarà d’au-pair al servei d’una família de classe mitjana nord-americana, un matrimoni i les seves quatre filles que esdevenen, a ulls de la noia, una estampa gairebé perfecta: guapos, rics i aparentment feliços. Ben aviat, però, la Lucy descobrirà que no tot és el que sembla en aquell paratge idíl·lic, al mateix temps que comprovarà que no podrà fugir del seu passat ni oblidar la turmentosa relació que mantenia amb la seva mare.

Lucy presenta la història d’un personatge amb evidents punts en comú amb Kincaid (nascuda Elaine Cynthia Potter Richardson): als disset anys, l’ara escriptora i professora a la Universitat de Harvard va fer un viatge molt semblant al de la seva heroïna, va ser enviada a Nova York a treballar com au-pair. D’allò ja fa molts anys i, en l’actualitat, aquella jove que va arribar als USA carregada d’il·lusions s’ha convertit en una de les autores contemporànies més importants i influents, les seves obres acumulen premis i ha aconseguit seduir els crítics amb la seva destresa estilística, mèrits més que suficients per a què el seu nom hagi sonat diverses vegades en les travesses per guanyar el Premi Nobel de Literatura.

Títol: Lucy
Autora: Jamaica Kincaid
Traductora: Carme Geronès
Editorial: Les Hores
Data de publicació: Febrer 2018
ISBN: 9788494677564
Pàgines: 125 pàgines
Preu: 16,60 €