Crítica literària: Secundaris, de Núria Cadenes

9788417188535

Barcelona, 1992. Tota la ciutat viu amb emoció la febrada pels Jocs Olímpics. Tota? No, tota no: els habitants dels barris perifèrics, esquius als retocs estètics de la “Barcelona, posa’t guapa”, miren escèptics les proves esportives al televisor, com si res de tot allò anés amb ells, cansats d’escoltar la mateixa cantarella tot el dia. En aquest marc temporal és on Núria Cadenes (Barcelona, 1970) situa la seva darrera novel·la, Secundaris, una oda agredolça al barri de la seva infantesa, el Turó de la Peira, que vivia el moment al marge del focus mediàtic i resistint de forma miraculosa als estralls causats per l’aluminosi.

Abans, però, de parlar de la novel·la cal posar el lector en antecedents: l’any 2016, l’escriptora rebia un curiós encàrrec de l’editorial Comanegra pel qual havia d’escriure una ficció situada a Barcelona, en un any concret (1992) i amb una referència al Frankenstein de Mary Shelley, que el 2018 (data en què apareixeria el seu text) compliria dos-cents anys. Secundaris és la seva proposta per a “Matar el monstre”, el cinquè número d’una col·lecció formada per set novel·les que mantenen lligams comuns, però que es poden llegir individualment.

Cadenes recorre a la seva memòria i als diaris de l’època per a reconstruir aquell paisatge i donar veracitat a un text escrit des de la sinceritat. D’aquesta manera, confecciona una novel·la coral al voltant d’uns personatges recognoscibles marcats per la inacció diària en aquell turó, sense cap tipus de fortuna i amb un objectiu principal: deixar enrere un barri en què semblen condemnats. Així ho pensa el Sergi (Serguei, si es troba amb els amics), fart de matar el temps al parc amb uns col·legues que ara detesta, i a qui el destí va posar una maleta plena de bitllets al seu camí (aconseguida després de matar-ne el seu portador); tanmateix, abans de deixar enrere el barri haurà d’acomplir la promesa que va fer a la Conxi, tancada a la presó per deslliurar-ne la germana –cercant la redempció a pecats pretèrits, potser?–: rescatar-la dels habituals de Can Tunis i retornar-la a casa.

El Sergi i la Conxi són dos dels secundaris a qui aquesta història ofereix veu, on també descobrim un cambrer incapaç de confessar que està enamorat –i veu com se li escapa la darrera oportunitat de ser feliç–, un jove que troba en el kickboxing l’antídot amb què compensar els seus complexos, les preses de Wad-Ras i les obligacions amb la reclusa que les atemoreix, una mestressa de casa que per fi ha conegut un home bo, la mare que fa responsable la droga del trencament de la seva família…

Secundaris llueix amb el seu estil precís, on l’ús d’onomatopeies esdevé un recurs del tot apropiat, i funciona com a homenatge a uns personatges resignats amb el paper que els ha reservat la vida, simples espectadors que anhelen trencar amb un present que els disgusta i un futur sense esperança, però que comprovaran com la realitat serà ben diferent del que esperen, al mateix temps que veuran com se’ls escolen els anys sense protagonitzar cap escena destacable.

Títol: Secundaris
Autora: Núria Cadenes
Editorial: Comanegra
Col·lecció: Matar el monstre
Data de publicació: Setembre 2018
ISBN: 9788417188535
Pàgines: 152 pàgines
Preu: 18,00 €

____________________
Escrit per: Robert C. Martínez