Crítica literària: Primer amor, de Gwendoline Riley

primer-amor

Quan hom troba una novel·la amb un títol tan significatiu com el que aquí ens ocupa –Primer amor– pot caure en el parany d’esperar un relat en què els protagonistes visquin una història apassionada, romàntica i ensucrada. Error! La realitat literària –com tantes vegades succeeix a la vida mateixa– no té res a veure amb una imatge feliç i idíl·lica: aquesta parella malviu en una trampa, una presó, una relació tòxica que no els fa cap bé, i és aquest el punt fort del llibre, l’habilitat de posar contra les cordes el lector oferint-li la cara menys amable del que sovint anomenem, de forma equivocada, “amor”.

En la seva cinquena novel·la –la primera que podrem llegir en català–, Gwendoline Riley (Londres, 1979) presenta la història d’una parella de la capital anglesa, la Neve i l’Edwyn. Ella és una escriptora que ens explica com viu el seu matrimoni: tots dos es mostren afectuosos en els primers paràgrafs, amb moixaines i sobrenoms com ara “parrusset net i polit” o “petita coliflor”, acompanyats de petons efusius; de seguida, però, tot canvia, aquest bon ambient es trenca i ella esdevé “una bruixa peixatera amb una cara que sembla un puto cul”, i és aquí quan es comença a albirar el drama del seu dia a dia.

Per la seva part, l’Edwyn no pot evitar una sensació d’amenaça que el turmenta, malalt de fibromiàlgia i amb una sentència –“La llibertat és el que compta”– que repeteix a mode de dogma; malgrat aquesta afirmació, el cert és que els seus actes el contradiuen: les baralles i els atacs s’imposen en el discurs d’un home rabiós, incapaç de controlar les seves frustracions i obsedit amb un episodi del passat en què ella, èbria, va vomitar al pis, un incident que ell ha estat incapaç d’oblidar i ha convertit en el seu retret preferit.

En els records de la Neve es barregen els instants viscuts al costat de l’Edwyn amb la relació complexa que mantenia amb el pare, un home agressiu amb qui es feia molt difícil entendre’s, l’enamorament vers un músic que va quedar en un no-res i, sobretot, les visites a la mare, un personatge a les antípodes del que és la seva filla i que li ofereix un bri d’esperança: és una supervivent que va abandonar el seu primer marit després d’un calvari de vuit anys de maltractaments, va fracassar en el seu segon matrimoni i, ara, manté la fe en trobar la felicitat.

Riley ofereix la seva millor versió en els diàlegs de la parella, enfrontaments esmolats que converteixen Primer amor en un relat incòmode, dur, difícil de digerir i desproveït de qualsevol vernís edulcorat, una ficció que es torna denúncia per alertar aquells que pateixen situacions similars. Perquè hi ha qui insisteix a afirmar que no sap estimar d’una altra manera, però que no s’equivoqui: això no és estar enamorat, és una altra cosa.

Títol: Primer amor
Autora: Gwendoline Riley
Traducció: Àfrica Rubiés Mirabet
Editorial: Les Hores
Data de publicació: Novembre 2018
ISBN: 9788494904912
Pàgines: 176 pàgines
Preu: 16,90 €

Anuncios