Crítica literària: Mandela i el general, de John Carlin i Oriol Malet

9788417188887

A finals dels anys vuitanta i principis dels noranta, els enfrontaments constants entre blancs i negres a Sud-àfrica feien intuir una més que probable guerra civil. La situació, però, es va reconduir miraculosament gràcies a la intervenció de dues figures de pensaments oposats: Nelson Mandela i el general Constand Viljoen. El seu esforç per arribar a una entesa sense vencedors ni vençuts és l’eix central de Mandela i el general, una novel·la gràfica sensacional que signen John Carlin i Oriol Malet i que ofereix la visió de Viljoen, líder militar de llegenda per a molts sud-africans blancs, d’aquells dies convulsos.

L’origen del projecte el trobem en la proposta que va rebre l’il·lustrador de part d’un editor francès: coneixia els textos i les entrevistes que Carlin havia escrit en la seva etapa a Sud-àfrica (entre 1989 i 1995 va ser corresponsal de The Independent a Johannesburg), i li va proposar fer-ne una adaptació gràfica que documentés aquell moment clau per a la història del país: Mandela et le général, que l’editorial Delcourt va publicar el maig de l’any passat.

L’obra reprodueix una conversa entre el periodista britànic i Constand Viljoen en què aquest rememora els esdeveniments més destacables que van succeir al seu país des de la condemna a cadena perpètua de qui ell considerava “el meu enemic públic número u”. Els seus primers records ofereixen una visió sincera d’ell mateix, la d’un home de conviccions sòlides sobre la superioritat de l’home blanc front el negre, a qui corresponia el paper de simple servent. La seva lluita contra els comunistes va fer que ascendís ràpidament a general, però l’any 1985, intuint la perillosa deriva a què s’abocaven els seus, va abandonar la carrera militar per tornar a la seva granja fins que, ja alliberat Nelson Mandela, l’extrema dreta el va temptejar per tornar a dirigir les forces de l’alliberament blanc abans de les eleccions de 1994.

Els esdeveniments feien preveure un final dramàtic (episodis com l’assassinat de Chris Hani, mà dreta de Mandela, l’abril de 1993, o la matança a l’església de Saint James en són exemples), la col·lisió definitiva entre els partidaris de l’ANC (Congrés Nacional Africà) i l’MRA (Moviment de Resistència Afrikàner) era qüestió de temps, però les trobades secretes entre els dos líders van salvar la situació. De la primera reunió, el general recorda que va quedar sorprès, impressionat pel carisma del seu rival i la seva aposta pel diàleg sense condicions. La resta, com s’acostuma a dir, és història: Nelson Mandela guanyava les eleccions d’abril de 1994, mentre que Viljoen obtenia nou escons.

L’experiència de John Carlin a Johannesburg el converteix en una veu autoritzada per explicar com va viure aquest període apassionant la societat sud-africana: durant la seva etapa al país va conèixer els dos protagonistes de la història, i les nombroses converses que va mantenir amb ells són el fonament d’aquest llibre. D’altra banda, l’editor Louis-Antoine Dujardin va evidenciar tenir molt bon ull per triar l’autor encarregat de la part gràfica del projecte: Oriol Malet presenta un dibuix realista sense trair la seva personalitat, i l’ús bàsic del blanc, negre i gris –en ocasions també ocres i vermell– ofereix un resultat visualment molt poderós.

D’aquesta manera, el binomi Carlin-Malet reconstrueix el testimoni veraç d’una època convulsa que va suposar el punt final de l’apartheid i l’arribada de la pau i la democràcia a Sud-àfrica, a més d’oferir una lliçó d’empatia, persuasió i seducció d’un líder polític convertit en mite que va saber guanyar-se el respecte del seu màxim adversari amb la força de la paraula.

Mandela i el general es presentarà el proper 27 de març a la Casa del Llibre (Rambla de Catalunya, 37, Barcelona), en un acte que conduirà la periodista Txell Bonet i que comptarà amb la participació dels autors.

Títol: Mandela i el general / Mandela y el general
Autors: John Carlin, Oriol Malet
Traducció: Marina Laboreo
Editorial: Comanegra / Debolsillo
Data de publicació: Març 2019
ISBN: 9788417188887
Pàgines: 120 pàgines
Preu: 15,95 €

____________________
Escrit per: Robert C. Martínez