Novetats de la col·lecció Dramatices: ‘Sòfocles: Tragèdies’, i ‘Gabriele d’Annunzio’

IMG_20191123_141342

La col·lecció de textos teatrals Dramaticles, coeditada per l’editorial Comanegra i l’Institut del Teatre, amplia el seu catàleg amb dos nous títols: d’una banda, Sòfocles: Tragèdies és una compilació del teatre del poeta grec, en una nova versió realitzada en vers per Feliu Formosa i Joan Casas; de l’altra banda, un volum amb tres tragèdies escrites per Gabriele d’Annunzio, un autor italià que fou referent per al teatre modernista a Catalunya però que, fins ara, pràcticament havia restat inèdit en llengua catalana.

sofocles-tragedies.jpgConsiderat un dels renovadors fonamentals de la tragèdia grega, Sòfocles (Colono, 496 aC − Atenas, 406 aC) va escriure més d’un centenar d’obres, relats en què explorava el caràcter alhora heroic i vulnerable dels personatges davant la força irresistible del destí. Dissortadament, de tota aquesta generosa producció només se n’han conservat completes set, i són les que Dramaticles ens ofereix en un mateix volum: Àiax, Les dones de Traquis, Antígona, Èdip rei, Electra, Filoctetes i Èdip a Colonos. En aquesta ocasió, els lectors podran gaudir d’aquestes peces en les traduccions de Feliu Formosa i Joan Casas, traductors i poetes que han sumat esforços per a presentar-les en vers i en un registre planer.

gabriele-dannunzio.jpgPel que fa al poeta i dramaturg Gabriele d’Annunzio (Pescara, 1863 – Gardone Riviera, 1938), la seva prolífica producció literària l’ha convertit en el principal representant del decadentisme italià i en un dels escriptors més rellevants de la literatura de finals del XIX i principis del XX. En aquesta antologia, amb pròleg de Francesco Ardolino, es presenten tres tragèdies: La ciutat morta (1898), La Gioconda (1898) i La glòria (1899), obres que comparteixen un mateix esperit i conformen una idea representativa de l’obra d’aquest autor italià de personalitat excessiva. La voluntat de revitalització del món clàssic com a vehicle d’expressió de les inquietuds modernes, el culte a la bellesa femenina i el conflicte de les passions entre els personatges són alguns dels elements clau d’una proposta dramàtica que pretén fer de la quotidianitat una realitat sublim i poètica.

Sota la direcció de Marina Laboreo –que també signa la traducció de l’antologia de D’Annunzio–, Dramaticles ha publicat vint-i-sis llibres, textos que mereixen una atenció i un reconeixement més enllà del aplaudiments a les sales de teatre, i ho fa seguint tres línies de treball específiques: les obres contemporànies, les clàssiques i les antologies.

Títol: Sòfocles: Tragèdies
Autor: Sòfocles
Traductors: Feliu Formosa i Joan Casas
Editorial: Comanegra
Col·leció: Dramaticles
Data de publicació: Setembre de 2019
ISBN: 9788418022005
Pàgines: 446 pàgines
Preu: 17,00 €

Títol: Gabriele d’Annunzio
Autor: Gabriele d’Annunzio
Traductora: Marina Laboreo
Editorial: Comanegra
Col·leció: Dramaticles
Data de publicació: Setembre de 2019
ISBN: 9788418022012
Pàgines: 264 pàgines
Preu: 17,00 €