Crítica literària: Octubre, de Teresa Solana

octubre-teresa-solana___medialibrary_original_319_508

Tardor del 2017. La societat catalana viu sobreexcitada davant la imminent celebració del referèndum de l’1 d’octubre, entre mobilitzacions, concentracions festives, registros a impremtes, detencions arbitràries, l’arribada dels piolins al port de Barcelona, etcètera. En aquest ambient revolucionat, la barcelonina Teresa Solana situa la seva darrera novel·la, Octubre (Alrevés), la tercera entrega de la sèrie policíaca protagonitzada per la inspectora dels Mossos d’Esquadra Norma Forester (les anteriors són Negres tempestes i La casa de les papallones) i que s’inicia precisament el 20 de setembre, una jornada per al record en què els ciutadans es van llevar amb la notícia dels escorcolls a la seu del Departament d’Economia sense imaginar com acabaria tot plegat. Aquell dimecres calorós, un assassinat portarà la inspectora fins al barri de Gràcia, on esbrinar qui és l’autor del crim no serà l’únic misteri que haurà de resoldre.

Forester, però, no estarà sola en aquesta empresa: del seu antic equip només es manté de forma miraculosa el sotsinspector Agustí Carrasco, un policia veterà incapaç d’adaptar-se als nous temps ni de moderar el seu llenguatge caspòs i sapastre que veu perillar la seva jubilació si no és capaç d’evitar els seus comentaris masclistes. A ell s’hi afegeix Amèlia Busquets, una jove caporala de vint-i-vuit anys que suporta amb esglai el dia a dia al costat de Carrasco, i el sergent Alberich, antic professor de llatí i grec que aquell mateix matí té previst incorporar-se al grup.

L’efervescència d’aquell moment històric no només afectarà l’equip, encara amb vincles febles entre ells: la família de la inspectora també viu amb nervis els preparatius del referèndum, amb un marit escèptic, la mare present en totes les convocatòries de la ANC, una filla en l’òrbita cupaire i uns cunyats més bel·ligerants que mai. En aquest sentit, la investigació d’un homicidi serà la millor notícia per mantenir-se distret de totes les cabòries polítiques.

Per tot això, podria semblar que Octubre és una novel·la específica sobre el procés, però no és exactament així: és una satisfactòria història policíaca d’arrels clàssiques que manté la tensió fins al final, amb una trama negra sobre un home bohemi que viu al marge de les noves tecnologies. Tanmateix, Solana aconsegueix reflectir el moment que vivia la societat els dies previs a l’1 d’octubre, sap transmetre el clima d’emoció i enfrontament entre partidaris i detractors del referèndum, i la diversitat d’opinions no només entre ciutadans, també dins el mateix cos dels Mossos d’Esquadra. En aquest sentit, la novel·la és honesta a l’hora d’exposar la complexitat de la societat catalana i s’ajusta més a la realitat del que ho han fet tants analistes polítics durant els darrers anys. Perquè, malgrat el que molts s’esforcen a denunciar, el procés no ha trencat les famílies a Catalunya.

Títol: Octubre
Autora: Teresa Solana
Editorial: Alrevés
Col·lecció: Crims.cat
Data de publicació: Setembre 2019
ISBN: 9788417847111
Pàgines: 230 pàgines
Preu: 18,00 €

____________________
Escrit per: Robert C. Martínez