Novetat editorial: Escapisme, de Marc Moreno

escapisme

Tot escriptor prova de crear un segell que el defineixi, un univers propi que sigui reconeixible pels seus lectors. Marc Moreno va perfilar el seu a Temps de rates (La Magrana), una marca literària que la seva col·lega Raquel Gámez Serrano anomena Verneda style, en referència al barri on viu i que coneix tan bé que difícilment trobaria un lloc millor on situar les trames de les seves novel·les negres. La darrera, Escapisme (Més Llibres), segueix aquesta línia, amb un protagonista al marge de la societat obligat a buscar-se la vida quan perd el seu principal suport econòmic.

L’Aitor és el nucli de la novel·la, un perdedor –‹‹m’agrada definir-lo com a “pringat”››, matisa Moreno–, un personatge antisocial sense eines per tirar endavant per ell mateix, un “escapista” que procura defugir totes les responsabilitats. Un accident tràgic sacsejarà el seu món, la vida en què, resignat, s’havia acomodat, un esdeveniment que l’obligarà a afrontar els problemes i plantar cara als ‹‹peixos grans›› que amenacen de menjar-se’l. Mancat d’una xarxa familiar que l’auxiliï, prendrà decisions desencertades, tindrà idees dolentes i il·legals, però qualsevol propòsit serà millor que acceptar el seu destí sense fer res.

Escapisme no és una novel·la d’enigma, policíaca ni procedimental, és una novel·la més negra, de baixos fons, una temàtica poc habitual entre els autors que escriuen en català. En aquesta ocasió, però, Moreno ha volgut aprofundir en les relacions familiars, d’amor i desamor entre els personatges, i no tant en la trama negra, fins a fer-lo dubtar sobre la veritable naturalesa de la història: ‹‹A veure si estic fent una novel·la romàntica!››, reconeix que va arribar a pensar, entre rialles.

Sí hi ha una intenció clara: rebaixar-ne el grau de violència. ‹‹Em vaig plantejar fer una novel·la sense morts, però no m’ha estat possible. No volia que hi hagués tanta violència física, però el que sí que hi ha és una violència estructural››. A més, la figura d’aquest perdedor que és l’Aitor permet a Moreno posar en evidència les dificultas que pateix La Verneda, com ara els problemes políticosocials, la migració, l’atur, els pisos turístics… ‹‹Em fa gràcia explicar el dia a dia del barri, encara que no siguin grans problemàtiques››.

Pel que fa a la novel·la negra, l’escriptor barceloní té molt clar el seu funcionament: ‹‹T’ha de fer pensar, però sobretot t’ha d’entretenir››. Per aquest motiu, i malgrat que va escriure Escapisme en només una setmana, el procés de reescriptura es va allargar durant tot un any, temps en què va polir una primera versió més rocambolesca, va incloure els inevitables girs a la trama i va canviar diverses vegades el final fins a decantar-se per un d’inesperat que confia que deixarà satisfet el lector.

L’afició de Marc Moreno a portar els seus personatges al límit i a ficcionar fins a l’extrem els escenaris del barri ha despertat certa inquietud en el seu entorn: ‹‹La meva mare em diu que no m’hi deixaran entrar››. Tot apunta, però, que no haurà de preocupar-se massa: amb Escapisme segur que la Verneda style seguirà guanyant nous adeptes.

Títol: Escapisme
Autor: Marc Moreno
Editorial: Més Llibres
Data de publicació: Gener 2020
ISBN: 9788417353179
Pàgines: 216 pàgines
Preu: 18,95 €