Crítica literària: L’instant precís, d’Albert Gassull

L_instant_precis

Albert Gassull compaginava l’arquitectura amb la seva feina com a saxofonista de l’orquestra de jazz La Locomotora Negra fins a l’any 2010, quan al seu currículum va afegir una nova faceta, la d’escriptor, modelant la que seria la seva primera novel·la: Males arts (Empúries, 2013), en què abordava, amb ironia i un ritme trepidant, la “bombolla immobiliària” de principis de segle XXI des del punt de vista d’un arquitecte que ha quedat arruïnat.

Set anys després d’aquell debut, Gassull presenta la seva segona novel·la, L’instant precís, un text en què ha anat treballant de manera intermitent: el va començar a esbossar l’any 2011, però va quedar aparcat fins al 2014, moment en què va recuperar aquelles idees primigènies per enllestir el primer esborrany en un any, polit fins a entregar la versió definitiva que ara edita Llibres del Delicte, una història molt negra ambientada a Barcelona que posa en evidència l’ambició mal entesa dels seus protagonistes.

A L’instant precís trobem l’Àlex, un antic reporter de guerra de prestigi mundial que va renunciar a una carrera d’èxit després de patir un atac salvatge a l’Àfrica en què fou assassinada la seva parella. De tornada a Barcelona, arrossegant el trauma d’aquella desgràcia, malviu fent fotografies d’encàrrec sense cap mena d’interès per algú com ell, acostumat a esquivar el perill habitual a les zones de conflicte, dies que suporta mantenint relacions irrellevants d’una sola nit i provant d’ofegar la culpa consumint alcohol i cocaïna sense mesura.

La vida anestesiada del fotògraf experimentarà un canvi radical quan coneix la Mariana, una atractiva i misteriosa dona de negocis, veritable femme fatale que el farà perdre el seny irremeiablement. Aquella primera trobada, interrompuda per un succés terrible que funciona a mode de MacGuffin excel·lent, serà el principi d’una aventura temerària que arrossegarà l’Àlex fins a un món obscur i tèrbol que mai hagués imaginat que podria trobar a la seva ciutat.

Ells protagonitzen la trama principal, una atracció fatal que donarà pas a una relació malaltissa d’anades i vingudes constants entre uns personatges que amaguen, com no podia ser d’una altra manera, un bon grapat de secrets que l’autor anirà compartint amb comptagotes. A la seva, Gassull afegeix una sèrie de subtrames oportunes per a complementar un thriller fosc i apassionant sobre la cobdícia, el desig, el sentiment de culpa i les segones oportunitats al ritme dels grans noms del jazz i amb un tram final trepidant i furibund.

Títol: L’instant precís
Autor: Albert Gassull
Editorial: Llibres del Delicte
Data de publicació: Gener 2020
ISBN: 9788412062533
Pàgines: 305 pàgines
Preu: 17,50 €

____________________
Escrit per: Robert C. Martínez