Crítica literària: Mata a tus ídolos, de Toni Garcia Ramon

Captura de pantalla 2020-06-14 a las 19.36.44

Sempre educats, amables i afectuosos quan les càmeres estan presents, actors, guionistes i directors de cinema són molt diferents quan acaben la promoció dels seus darrers treballs. Així ho ha comprovat el crític Toni Garcia Ramon en els més de vint anys que porta entrevistant estrelles cinematogràfiques, temps més que suficient per a replantejar-se si els ídols cinematogràfics mereixen aquesta admiració exagerada que, sovint, es transforma en fanatisme. A Mata a tus ídolos (Editorial Catedral) compila, amb el seu esmolat sentit de l’humor habitual, les anècdotes més hilarants que ha patit en primera persona durant els anys en què ha recorregut els festivals de cinema més glamurosos, una experiència que pocs mites han estat capaços de resistir.

Era l’estiu del 1983 quan a casa dels Garcia Ramon va aparèixer un element que canviaria la vida d’aquell adolescent de Mataró: un vídeo Hitachi amb què va descobrir la seva gran passió fins a convertir-la, amb el temps, en la seva professió. D’aquesta manera, aquell jovenet va dedicar hores i hores a visionar les pel·lícules que llogava al videoclub del poble, fins a 8000 títols que van donar forma al seu gust cinematogràfic i el van convertir en una veu autoritzada en els mitjans especialitzats en allò que s’anomena el setè art.

Les pàgines de Mata a tus ídolos són la prova que l’autor posseeix un estrany imant per a les situacions més extravagants. Ell, però, lluny d’esquivar-les, demostra que s’hi enfronta amb desimboltura i atreviment, sempre amb una resposta enginyosa o descarada per desconcertar l’oponent. Així, és capaç d’enfrontar-se a un Harrison Ford cleptòman, a la insolència d’una joveníssima Scarlett Johansson, entrevistar a un Anthony Hopkins desganat o rebre amb estupor l’estrafolari autògraf de Spike Jonze, entre d’altres anècdotes memorables.

Als noms més famosos, Garcia Ramon afegeix d’altres desconeguts amb què ha topat durant els seus anys voltant arreu del món. D’aquesta manera, el lector coneixerà el seu lleial company de desventures –el fotògraf Xavi Torres–, el responsable d’un xiringuito italià que imita a Chiquito de la Calzada o aquell periodista austríac d’aspecte imponent capaç de fer les preguntes més salvatges a qualsevol estrella de Hollywood.

El llibre ofereix una imatge menys pulcra i més autèntica dels noms associats al glamur cinematogràfic, rebaixa la mitomania envers ells –salvant l’addicció de l’autor a Helen Mirren, és clar, perfectament justificable– i dispara contra els publicistes, sempre entorpint la seva feina. Mata a tus ídolos és respecte i amor pel cinema, moltes rialles i alguns moments veritablement emotius, i un homenatge magnífic a uns pares que un bon dia van tenir l’excel·lent idea de comprar aquell electrodomèstic que tantes tardes de felicitat van donar al petit Toni Garcia Ramon.

Títol: Mata a tus ídolos
Autor: Toni Garcia Ramon
Editorial: Catedral
Data de publicació: Maig 2020
ISBN: 9788418059117
Pàgines: 189 pàgines
Preu: 19,00 €

____________________
Escrit per: Robert C. Martínez