Crítica literària: Elles parlen, de Miriam Toews

elles-parlen-683x1024

Una notícia esfereïdora pot esdevenir, en mans d’un bon escriptor, el punt de partida adequat per a un relat de ficció. Seguint aquesta premissa, Miriam Toews va prendre un fet real per a construir la seva vuitena novel·la: Elles parlen sorgeix quan descobreix el calvari patit per les dones d’una colònia mennonita de Bolívia entre els anys 2005 i 2009, període en què despertaven atordides, adolorides i ensangonades sense saber ben bé què els havia succeït durant la nit; els seus veïns no les varen creure, les acusaven d’inventar-se símptomes o invocaven càstigs divins per uns suposats pecats fins que la veritat fou pública: vuit homes de la comunitat les havien estat violant sistemàticament emprant un potent anestèsic per anul·lar la voluntat d’aquelles dones.

Toews situa la seva obra a la fictícia colònia de Molotschna, on les dones de dues famílies –les Friesen i les Loewen– es reuneixen per a debatre com encarar el seu futur un cop descobertes les violacions de què han estat víctimes sistemàticament, amb dues úniques opcions (un cop descartada la de no fer res): quedar-se i fer front als culpables o abandonar la comunitat. Les reunions seran documentades per August Epp, a qui permeten assistir en condició de mestre de la comunitat perquè és l’únic que pot deixar constància escrita del que allí es parlarà.

El debat és encès, les postures, enfrontades, els llistats de pros i contres tenen tantes partidàries com detractores. La realitat, però, és que les dones no es poden permetre perdre el temps: és urgent prendre una decisió perquè la resta d’homes de la comunitat han anat a la ciutat disposats a pagar la fiança dels acusats per tornar al poble tan aviat com els sigui possible.

Les discussions entre elles són constants mentre parlen de fe, de justícia, d’amor, de la pàtria, del perdó de Déu, del pacifisme, de revenja…, temes universals sota la visió esbiaixada que han conegut vivint en una comunitat apartada i ancorada en el passat. L’autora utilitza la seva pròpia experiència –fins als divuit anys fou criada en una comunitat mennonita com la que dibuixa al seu text– per a construir el seu relat, en què malgrat la cruesa dels esdeveniments no hi falten certes dosis d’humor, una (necessària) resposta ficcionada a aquella notícia sinistra que va tenir un epíleg desolador: malgrat que els homes van ser condemnats el 2011, dos anys després les dones de la colònia encara suportaven agressions similars.

Títol: Elles parlen
Autora: Miriam Toews
Traducció: Carme Geronès
Editorial: Les Hores
Data de publicació: Febrer 2020
ISBN: 9788494904981
Pàgines: 232 pàgines
Preu: 18,50 €

____________________
Escrit per: Robert C. Martínez