Novetat editorial: Magda, de Meike Ziervogel

Magda

Un dels grans noms protagonistes de la Segona Guerra Mundial va ser Magda Goebbels, l’esposa del ministre de Propaganda d’Adolf Hitler, Joseph Goebbels, un matrimoni que molts van arribar a considerar el model ideal de família ària nazi. L’alemanya Meike Ziervogel (Kiel, 1967) va trobar la inspiració en ella i va decidir novel·lar la seva vida a Magda (Editorial Les Hores), un atrevit conte històric en què realitat i ficció es barregen per esbossar un inquietant retrat d’una dona fanàtica del règim i la seva complicada relació amb una mare abusiva.

L’any 1901 neix la Magda, filla il·legítima d’una minyona que, sense possibilitat de fer-se càrrec de la criatura, decideix enviar-la a una escola-convent de Bèlgica. Allà la nena es veurà obligada a desenvolupar una forta personalitat si vol sobreviure en aquell ambient tan hostil. En arribar a l’edat adulta, la noia es converteix en una dona ambiciosa que trobarà en Joseph Goebbels la parella perfecta pels seus plans d’ascens social; amb ell va compartir ideals fins arribar als moments finals de la Segona Guerra Mundial, quan, ja malalta, decidirà el futur funest dels seus fills portant-los al búnquer del Führer malgrat les reticències de la seva filla gran, Helga, que tenia un estrany pressentiment.

L’escriptora Meike Ziervogel debutava amb aquesta novel·la curta sobre qui va ser coneguda com la Primera Dama del Tercer Reich, un text ben rebut per la crítica i que va ser finalista del Guardian’s Not the Booker Prize, del Llibre de l’any 2013 de l’Irish Times, de l’Observer i dels lectors del Guardian. Els crítics en van valorar la valentia per apropar-se a la vessant més humana d’un monstre històric, mostrant l’impacte de les relacions tòxiques entre mares i filles i com aquestes van deixant la seva petjada en les diferents generacions.

Amb Magda, l’editorial Les Hores tanca un primer any sensacional en què ha publicat un total de sis llibres, tots ells traduccions de títols avalats per l’èxit que, prèviament, han viscut en els seus països i que arriben a Catalunya gràcies a la inesgotable feina de la seva editora, Maria Sempere, una apassionada de la lectura amb molt bon ull a l’hora de triar els volums que formaran part del seu fons editorial. El secret? Probablement sigui escollir llibres que no segueixen les modes del moment, un motiu que farà que no caiguin en l’oblit fàcilment.

Títol: Magda
Autora: Meike Ziervogel
Traductor: Dídac Gurguí
Editorial: Les Hores
Data de publicació: Novembre 2017
ISBN: 9788494677557
Pàgines: 116 pàgines
Preu: 12,90 €